Over Ons

In een wereld waar sommige mensen gezond eten niet kunnen betalen en waar biologische groentes onnodig duur in de supermarkt liggen, bieden wij een alternatief. Wij produceren biologische groentes die toegankelijk zijn voor iedereen door eerlijke en betaalbare prijzen te hanteren. Wij doen dit door een directe afzet tussen boer en consument.

Wij streven ernaar onze groentes in samenwerking met de natuur te verbouwen. Hiermee bouwen we aan een gezonde bodem en het vergroten van biodiversiteit. Wij gaan voedselverspilling tegen door mensen te leren waar hun eten vandaan komt en dat een natuurproduct nooit uniform kan zijn. Wij geloven dat voedsel verbindt en gezond voedsel beschikbaar kan zijn voor iedereen.

Boerderij aan de Dijk  |  Pieter-Jan, Truus en Annemiek Vlaming  |  Ketelmeerweg 3 in Nagele  |  info@boerderijaandedijk.nl

PROJECTEN

Naast het produceren van groentes organiseren we ook een tal van projecten. Van wandelpad tot educatielessen. Van vrijwilligerswerk tot rondleidingen.

Rondleiding | Ben jij benieuwd waar je eten vandaan komt? Hoe het is om te wonen en werken op de zeebodem? Wat het verschil is tussen gangbaar en biologisch boeren? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar onze plek? Boek dan een rondleiding!

Wandelpad | Over het land van de boerderij loopt het Sluitgat-pad. Wandelen op de grens van land en water: dat kan op het Sluitgatpad. In ongeveer een uur (4,5 km) loop je langs het Ketelmeer, over een biologische akker en langs hoge populieren door de Noordoostpolder.

Educatieboer | Sinds oktober 2022 mag Annemiek zich officieel educatieboerin noemen. Ze heeft een cursus gevolgd en geleerd om een leuke en educatieve les te ontwikkelen én te geven! Sindsdien zijn er al verschillende klassen langs geweest op de boerderij.

Meewerken | Sinds dit seizoen organiseren wij zelf-oogst avonden. Voor deze vrijdagen zijn wij ook op zoek naar vrijwilligers. Lijkt het jou leuk om ons hierbij te helpen? Lees dan vooral verder!

Boerderij aan de Dijk

Meer over ons

Annemieks motivatie zit hem in een combinatie van het duurzaam produceren van gezonde groentes en het verbinden van mensen.

Lees meer

Als boerendochter verhuisd Annemiek op haar 17de naar Utrecht om Culturele Maatschappelijke Vorming te studeren. Ondanks dat ze op haar 16de haar trekker rijbewijs haalt kiest ze uiteindelijk voor een sociale studie met de motivatie om de wereld wat mooier te maken. Tijdens haar studie komt Annemiek via vrijwilligerswerk terecht in de festivalwereld. Dit werk blijft ze na haar studie een aantal jaar doen als freelancer. In de zomer werkt ze op festivals en in de winter aan allerlei sociale projecten en stichtingen. Een mooie combinatie van de wereld een beetje beter maken en in de zomer heerlijk buiten kunnen werken. Tot ze begint te twijfelen of ze dit nog wel wil blijven doen en merkt dat ze behoefte heeft om iets op te bouwen wat ze niet telkens weer hoeft af te breken. Wat bij festivals wel het geval is.
Ze besluit de opleiding voor biologisch boer te volgen aan de Warmonderhof in Dronten. En besluit na op verschillende bedrijven te hebben stage gelopen het niet langer te kunnen ontkennen. Ze is en blijft een akkerbouwer.
In 2017 komt Annemiek bij in de maatschap en gaat ze meewerken op het bedrijf.
Naast de omschakeling van gangbaar naar biologische landbouw en van najaars- naar voorjaarsploegen wil Annemiek ook graag wat sociale dingen toevoegen aan de boerderij. Er wordt in de zomer met vrijwilligers gewerkt (makkelijk afgekeken van de festivals), en er wordt een wandelpad geopend.

Omdat Annemiek het contact met de consument mist als akkerbouwer besluit ze in 2021 meer groentes te gaan telen die direct aan consumenten verkocht kunnen worden. Ze gelooft dat voedsel verbindt en heeft als missie om zo duurzaam mogelijk groentes te produceren die betaalbaar zijn voor iedereen.

Als jongste pachter neemt Pieter Jan in 1980 het bedrijf van zijn ouders over aan de Oosterrringweg bij Luttelgeest.

Lees meer

De rentmeester raadt hem aan te wachten met investeringen in gebouwen, omdat Domeinen waarschijnlijk de grond gaat gebruiken voor glastuinbouw. Dit blijkt inderdaad het geval en Pieter Jan krijgt een boerderij aan de Ketelmeerweg toegewezen en verhuisd in februari 1982 naar Nagele. In 1982 trouwt Pieter Jan met Truus en gaan ze samen het bedrijf runnen.

Truus Vlaming | Truus groeit op op een boerderij aan de Lemsterweg in Rutten. En komt in 1982 bij Pieter Jan wonen aan de Ketelmeerweg. Zij is op dat moment en apothekersassistente in Ens. Daarnaast werkt ze mee op het bedrijf.

Ze telen pootaardappels, tarwe, suikerbieten en uien.
Daarnaast sluiten ze zich aan bij Milinova. Een club boeren die kritisch is op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kijkt naar mogelijkheden dit af te bouwen. Omschakelen naar biologisch is vanwege het vele personeel wat er bij komt kijken op dat moment geen optie voor Pieter Jan en Truus.
Tot Annemiek ineens toch interesse heeft om het bedrijf over te nemen maar dan wel het liefst biologisch. De motivatie komt terug en samen met Truus volgt Pieter Jan een omschakelcursus biologische landbouw. De keuze is gemaakt: er gaat omgeschakeld worden.

Sinds 2017 zit ook Annemiek in de maatschap en worden er hele andere gewassen geteeld: peen, pompoenen, spinazie, etc. Ook is de omslag gemaakt van najaars- naar voorjaarsploegen.

Grote bedrijfsveranderingen waarin Pieter Jan en Truus gewoon mee veranderden. Inmiddels komt de pensioen leeftijd dichterbij dus wordt het langzaamaan tijd om wat rustiger aan te doen.

Pieter is de vriend van Annemiek. Hij verruilde zijn Utrechtse leven in 2019 in voor een leven op de boerderij in de Noordoostpolder.

Lees meer

Voorheen werkte Pieter veel op festivals maar hij is de laatste jaren zich steeds meer gaan specialiseren in las- en timmerwerk. Met zijn bedrijf Werkplaats aan de Dijk bouwt hij van alles met staal en hout. Van meubels tot decors van lichtkunstwerken in de Amsterdamse grachten tot tuinbanken voor bedrijven en particulieren in de Noordoostpolder.
Als het druk is op de boerderij kan je Pieter ook vinden op een trekker of heftruck. En als Annemiek weer eens een schoffel krom heeft gereden zorgt Pieter dat ze na de koffie weer verder kan.

Voor meer informatie over Pieter zijn werk kan je kijken op zijn Instagram of stuur een mail naar pieter@werkplaatsaandedijk.nl.

Sinds 2022 kan je op de boerderij ook een klein blond meisje tegen het lijf lopen. Dit is onze dochter Hasse.

Lees meer

Haar hobby’s zijn met mama mee op de trekker, aardbeien, komkommers, tomaten uit de kas opeten en naar de kippen kijken. Samen met haar harige vriend Sjon maakt ze het erf onveilig.
Sjon is sinds 2018 onze grote waakhond. Hij loopt het liefst om de plassen heen om geen vieze poten te krijgen, eet alle mest die Annemiek laat aanvoeren en zit het liefst bovenop een zandhoop.


@